Damızlık Düve Yetiştiriciliği Hibe Destek Programı
DAMIZLIK DÜVE YETİŞTİRİCİLİĞİ DESTEĞİ
1. Amaç ve Kapsam : Bakanlıkça belirlenecek illerde damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını sağlamak.
2. Hibe Desteği Uygulanacak İller : Ankara, Bayburt, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kırklareli, Malatya,Manisa, Niğde, Samsun, Tekirdağ ve Trabzon
Müracaat Tarihi: 06 Şubat- 06 Mart 2017 tarihleri arasında alınacaktır.
3. Destekleme Konuları ve Hibe Oranları : Hibe desteği Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca belirlenmiş olan illerde 2016-2018 yılları arasında; yeni inşaat yapımı veya kapasite artırımı/rehabilitasyonu, damızlık dişi buzağı alımı ile makine-ekipman temini desteklenmesi yatırımlarına aşağıda belirtilen oranlarda hibe desteği uygulanır.
UYGULANACAK YATIRIM KONULARI HIBE ORANI (%)
İNŞAAT
Yeni Yatırım 50
Kapasite artırımı/rehabilitasyon
HAYVAN ALIMI
Damızlık dişi buzağı alımı 50
MAKİNE ALET-EKİPMAN ALIMI
Yem Karma makinesi ve Gübre Sıyırıcı 50
4. Yatırımda Alt ve Üst Sınırlar :
a. Yeni yatırımlarda 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi ve ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletme kurulması,
b. Damızlık dişi buzağı alınması veya kapasite arıtımı /rehabilitasyon yatırımlarında ise mevcut işletmelerin kapasitelerinin 500 baş üzeri olacak şekilde artırılması ve damızlık dişi buzağı alınması.
5. Hibe Programından Yararlanmak İçin Başvuruda İstenen Bilgi ve Belgeler:
a. Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Kayıt belgesi,
b. TÜRKVET sistemine en az 3 yıl kayıtlı aktif sığır işletmesine sahip olduğuna dair güncel belge,
c. Yeni inşaat ve tadilat yaptıracak işletmelerde inşaatın yapılacağı alan yatırımcıya ait olmalıdır. Kamu arazisi kiralayarak (en az on yıllık kira sözleşmesi istenir.) yatırım yapan yatırımcılar için bu şart aranmaz. Üzerine yeni inşaat ve tadilat inşaatı yaptıracak başvurularda arazinin başvuru sahibi ile birlikte birden fazla kişiye ait olması (hisseli olması) durumunda, her bir hissedarın yatırımcıya yetki verdiğini gösterir noter tasdikli belge ile sahibi oldukları arsa üzerinde inşaat yapılmasına rızaları olduğunu gösterir noter tasdikli belge (Yatırım onaylandıktan sonra) istenecektir.
ç. Kapasite artırımı/rehabilitasyon ve/veya buzağı alımı projelerinde işletmeye ait kapasite uygunluk raporu,
d. Kapasite artırımı/rehabilitasyon ve/veya buzağı alımı projelerinde işletmeye ait yapı kullanım izni ve işyeri çalışma belgesi belediye/özel idare gibi ilgili kurumlardan alınmış olmalıdır.
e. Kapasite artırımı/rehabilitasyon ve/veya buzağı alımı projelerinde işletme bünyesinde görev yapan ziraat mühendisi (zooteknist) ve/veya veteriner hekimlerin en az 1 yıldır işletmede çalıştıklarını gösterir noter onaylı sözleşme veSGK belgesi. Eğer yatırımcının kendisi ve/veya ortaklardan birisi bu vasfa sahipse bu şart aranmayacaktır.
f. İnşaat Yatırımın yapılacağı arazi/arazilere ait aidiyet belgesi/belgeleri
h. Nüfus cüzdanı fotokopisi (gerçek kişiler için-aslı başvuru esnasında görülüp, onaylanacak)
g. Şirketi temsil ve imza yetkili kişilere ait noter tasdikli imza sirküleri (tüzel kişiler için), ile tüzel kişilerin yetkili kurullarından alınmış yetkilendirme kararı,
ı. Firmanın sermaye yapısı, miktarı ve faaliyetleri açısından nihai durumunu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi tasdikli örneği (tüzel kişiler için),
j. Tüzel kişilerin yetkili kurul ve/veya organlarından aldıkları yetki kararı, yatırım yapma ile ilgili almış oldukları yönetim kurulu kararı,
k. Hibe Başvuru Formu,
l. Ön Proje Formu,
m. Yatırım ile İlgili Bilgiler Formu,
n. Sabit Yatırım ve Termin Plan Tabloları,
6. Yeni Yapılacak İnşaat İçin İstenenler
a. Yapılacak ahırlar, yatırım yapılacak ilin koşullarına göre açık veya yarı açık sistem olacaktır. Aynı parsel üzerinde olmak kaydıyla 250’şer başlık iki ayrı ünite olarak sunulabilecektir.
b. Yapılacak ahırlarda hayvan başına kapalı alan (çatı altında kalacak alan) en az 10 m2 olacak şekilde planlanacaktır.
c. İnşaat gider kalemleri; kapasiteye uygun yeni ahır, gübre çukuru, yem deposu, silaj çukurunu kapsayacaktır.
ç. İdari binalar, bakıcı evi, bekçi kulübesi, buzağı kulübesi, basit onarım, arazi düzeltme ve çevre yapıları ile ilgili unsurlar desteklenmeyecektir.